Yeni lastik etiketi benim için ne ifade ediyor?




1 Kasım 2012'den itibaren, otomobil ve hafif ticari araçlar için Avrupa'da satılan bütün lastiklerde yeni özel etiketler bulunacak. Her bir etiket,o lastik ile ilgili bazı temel performans değeri hakkında bilgi verecek. Dolayısıyla şimdi lastik alışverişi yaparken daha bilinçli seçim yapabileceğiz.

Daha iyiye doğru değişim…
Yeni etiket sistemi bir çok avantaj sağlamak üzere tasarlanmıştır. Hepimiz için yol güvenliğini artırmayı, daha iyi yakıt ekonomisi sunmayı ve çevreye etkimizi daha da azaltmamızı amaçlar.
Bir bakışta karşılaştırma…
Bundan sonra lastikleri 3 temel kritere göre karşılaştırabileceksiniz:

- Yakıt tüketimi (çünkü inanılmaz gelse de 5 depo yakıtın biri lastikler tarafından kullanılır)

- Islak zemin yol tutuşu (temel güvenlik faktörü)

- Lastik dış sesi (aracınızın lastikleri yolda ilerlerken dışarıdan duyulan sesi)

Yeni kanun ayrıca 1 Temmuz 2012 ve sonrası üretilen bütün otomobil, hafif ticari araç, kamyon ve otobüslerde bulunan lastikleri kapsamaktadır

Lastiklerin karşılaştırmasında fiyattan daha önemli şeyler vardır.

Lastik alışverişi yaparken, gerçekleri hızlıca öğrenmek istersiniz. Seçiminizin; güvenliğinize, dünyaya ve çevrenizdekilere etkisi ile ilgili tarafsız bilgi talep edersiniz. Michelin, etiketlerin doğru yönde atılmış bir adım olduğunu düşünmektedir. Sizin için bu genel olarak lastik performansının daha da iyiye gideceği anlamına gelmelidir.



1. Yakıt Ekonomisi Karşılaştırması
Bu diyagramı kullanarak lastiklerin yakıt tüketimini nasıl etkilediğini görebilirsiniz. Yakıt-etkinliği A (en etkili) ve G (en az etkili) arasında derecelendirilir.

Lastik ömrü boyunca 80 litreye kadar yakıt tasarrufu. Bu değer, A-sınıf lastik kullanarak 80 km/s hızda seyreden araç için geçerlidir ve bu lastikler,G-sınıfı lastiklerden %7.5 daha az yakıt kullanır. Sonuçlar, araç tipi veya hava koşullarına göre değişebilir ancak performans değerleri kanıtlanmıştır.

2. Islak yolda frenleme karşılaştırması


Bu tablo, bir lastiğin ıslak koşullarda ne kadar iyi fren yaptığını derecelendirir. Performans aralığı A (en güvenli, en kısa mesafede durma) ile G (en güvensiz, en uzun fren mesafesi) arasındadır.

4 otomobile kadar daha kısa durma uzunluğu. 4 adet A-sınıfı lastik bulunan ve 80km/s hızla seyreden bir araç için fren mesafesi G-sınıfı lastiklerin takılı olduğu araçtan 18m ya da %30 daha az olabilir.

3. Dış ses seviyesi karşılaştırması




      

Bu diyagram, lastik ses seviyesini desibel (dB) olarak gösterir. 3-dalga resimli şema gelecek Avrupa seviyelerine göre oranlarını gösterir. Otomobil dışından duyduğunuz lastik sesi, otomobil içinden duyduğunuzla ilişkili değildir…

Üç siyah dalga=yüksek ses seviyesi ancak şu anki Avrupa seviyesine uygun.


İki siyah dalga=ortalama ses seviyesi gelecek seviye ve 3dB aşağısı arasında.

Bir siyah dalga=düşük ses seviyesi 3dB ve gelecek seviye arası.

Lastik seçerken başka neler önemlidir?

Etiket iyi bir başlangıç, ancak aşağıdaki üç farklı performans faktörü de sizin için aynı derecede önemlidir:

Uzun lastik ömrü: Uzun ömürlü bir lastik, uzun vadede size daha ucuza mal olabilir. Diğer bir lastikle karşılaştırıldığında, doğru lastik size bir yıldan fazla ekstra sürüş sağlayabilir.

Virajlarda yol tutuş: Kazaların %25'i (4) virajlarda meydana gelir.

Kuru yol: Kazaların %70'i (4) kuru yollarda meydana gelir.

Dikkate alınması gereken bütün performanslara sahip lastikleri kimin ürettiğini tahmin edin…

120 yıldan fazla bir süredir, mühendislerimiz etiketlemede listelenen üç faktörle birlikte diğer önemli performans faktörlerine sahip lastikleri mükemmelleştirmişlerdir. Michelin ile hiçbir şeyden fedakarlık etmeden, performans faktörlerinin en uygun dengesinin tadına varabilirsiniz.

Michelin ile performansın ne kadar arttığını burada keşfedin.

Lastiklerinizden daha iyi yakıt ekonomisi ve güvenlik mi istiyorsunuz? Yapmanız gerekenler var…

Lastikler kendi başlarına bu hikayenin bir parçası ancak sürücü olarak siz de fark yaratabilirsiniz. Eko-sürüş: gaz pedalına nazik davranın ve uzun vadede kayda değer yakıt tasarrufunun tadını çıkarın.

Doğru lastik hava basıncı: Lastik dönme direncine bağlı güç kaybını en aza indirmek ve ıslak yolda en uygun yol tutuşu sağlamak için düzenli olarak kontrol edin. Mesafenizi koruyun: önünüzdeki araçla güvenli takip mesafesini korumak, kaza riskini azaltır.